Två herrars tjänare

Kan man tjäna två herrar samtidigt?

På nyårsaftons sena eftermiddag tog vi med barnen till Kungliga Dramatiska Teatern för att se pjäsen ”Två herrars tjänare” av sjuttonhundratalsdramatikern Carlo Goldoni. I huvudrollen som tjänaren Truffaldino ser man den fantastiske Morgan Alling. Rollen är som klippt och skuren för honom  vilket många andra har skrivit om, och jag tror att han har riktigt kul själv på scen.

Commedia dell’arte bygger mycket på improvisation utifrån givna förutsättningar. Visst är det så i livet också? Det rimmar bra med mitt motto ”Borta hemma men bra bäst”.

Tjäna två herrar? Jag associerar till bloggen och mitt liv. Eller kanske till min egen vilja och andras. Det är väl så att man tjänar flera herrar utan att tänka på det. Precis som i pjäsen när ”Herrarna” möts kan det bli krock. Då kanske man ska veta hur man vill hantera det och inte skylla på den fiktive tjänaren ”Pasquale” som huvudrollen gör.

Det är också så att man har olika delar av livet. Jobb och fritid behöver inte flyta ihop. Öl och biljardkompisarna är inte nödvändigtvis samma personer som man har parmiddag ihop med. Mina egna intressen behöver inte ligga i konflikt med partnerns eller familjens. Konsten är att hitta balansen.

Sedan jag jag tycka att det är en fördel om ”herrarna” känner till varandra för det gör tjänarens arbete så mycket enklare.

Våra barn ville inte alls gå på teater på nyårsafton och för den ena var det den värsta dagen på året  jada jada jada…Nå! De brukar vara svåra att få med så vi lät det passera och försökte påtala fördelarna med att ha en lite mer positiv och öppen attityd.  För man vet ju inte hur det är innan man har prövat.

Det bästa ögonblicket på hela kvällen var ca tre minuter in i föreställningen när jag tittade på barnen och såg deras fullständiga koncentration mot scenen och ett leende på deras läppar.

YES! Det blev som vi trodde.

/Er ödmjuke tjänare Farsanmittilivet

Googlesökning på pjäsnamnet.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Funderingar, Roligt

4 responses to “Två herrars tjänare

  1. WoW

    Två herrar inget problem 😉

    Men tjäna två damer kan nog vara trixigare… eller?

  2. Va bra att det blev en höjdare för alla inblandade 🙂

Och vad tycker du om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s