Teater är inte verklighet – andra lagar råder

På scenen gäller inte samma lagar som i verkligheten Detta kan få sådan konsekvenser som att

  • Man inte tittar på den skådespelare man pratar med.
  • Man inte skymmer varandra.
  • Man går bakom någon som har högre ”status”.

Publiken!

Publiken är de som ska se vad som händer hos rollen. De kan inte läsa tankar och inte se ett ansikte som är vänt bort från scenen.

Man måste ha så kallad undertext hela tiden, inte bara när man har sin replik. Precis som i ”verkliga livet” så tänker och agera du utan att du pratar. Repliken är bara toppen på isberget. Undertext är det som försiggår i rollens inre.  Iaktta- värdera – reagera – (eventuell replik).

Det är därför en stor del av teaterarbetet består av fundering kring rollfiguren. Var kommer denne ifrån? Vad är hans historia? Varför tänker hon som hon gör? Vad får honom att reagera med glädje, sorg etc? Och viktigast; vad har rollfiguren för relation och tankar om de övriga rollerna?

Undertexten var är den?

Undertexten var är den?

Entré – Sorti – Alltid en riktning!

Om du går in på eller av från scen är du på scen ända tills du inte syns! Om du går ur rollen när du går ut genom en dörr i fonden ”dör” rollfiguren fullt synligt mitt i steget.  Man är alltid på väg in till något på scen eller bakom scenen. Det kan bli komiskt när hjälten utropar ”Nu drar jag ut i strid för familjens ära!” och slappnar av så fort han hunnit halvvägs genom dörren. Då känns hans hjältemod inte så trovärdigt…

En sak i taget

Låt inte för mycket hända samtidigt. Publiken måste  kunna hänga med. Därför är det viktigt att man går igenom komplicerade scenerier (rörelser på scen) och nästan schemalägger varje rörelse och förflyttning. Nästan som dansens koreografi.

Rekvisita äter din figur

Om du står för nära ett bord eller annan rekvisita ”dör” du. Rekvisitan ”äter upp” dig. Se till att ha utrymme runt rollfigurerna. Detta kan man utnyttja för att skapa en folksamling genom att klumpa ihop sig.

(Tankar från en teaterrepetition)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under teater

Och vad tycker du om detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s